ISO 22000:2005 Haccp Gıda Güvenliği Yönetimi
1 Eylül 2005 de yayınlanan ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi; dünya çapında güvenli gıda üretim zinciri oluşturmak amacıyla oluşturulmuş uluslararası bir standarttır. Tedarikçiler, kullanıcılar, yasal otoriteler, tüketiciler ve tüm ilgili birimler arasında iletişimi ve bu sayede güvenli gıdanın her basamakta izlenebilirliğini sağlamayı esas almaktadır.
Bu Standard, gıda zinciri boyunca son tüketime kadar gıda güvenliğini sağlamak için takip eden genellikle anahtar öğeler olarak kabul edilen öğeleri birleştiren gıda güvenliği yönetim sistemi için ihtiyaçları tanımlamaktadır.
Bu ihtiyaçlar;
– İnteraktif iletişim
– Sistem yönetimi
– Ön gereksinim Programları
– HACCP prensipleri
İso 22000:2005 Haccp Gıda Güvenliği Yönetimi Yararları;
Ürün ve hizmet kalitesinde ölçülebilir düzelme
Standart dışı üretimde azalma dolayısıyla ürün geri dönüşlerinin ortadan kalkması ve imaj korunması
Pazarda güven kazanma,
Uluslararası ilişkilerde artış,
Rekabet gücü kazanma,
Üretim ve işlemlerde disiplin oluşturma,
Yönetim etkinliğini artırma,
Uluslararası pazarlara girişte ilk gereksinimi sağlama,
Kalite kültürüne sahip olma ve geliştirme,
Daha etkin karar mekanizması oluşturmak için data toplama ve kontrol,
Etkin zaman yönetimi,
Zarar gören madde miktarında azalma,
Tüketiciyi bilinçlendirme,
Etkin stok kontrolü ve data sağlama,
Etkin müşteri hizmeti,
Tedarik zincirinde iyi bir yer edinme/güven oluşturma
Konuyla İlgili Hizmetlerimiz